PROGRAMIN AMACI
Ön lisans İnsansız Araç Teknikerliği Programı’nın amacı, insansız hava, kara ve denizcilik gibi insansız araç sistemleri’ne giriş, bunların tarihçesi, görevleri, yetenekleri, türleri, konfigürasyonları, alt sistemleri ve İnsansız Araç Sistemlerinin geliştirilmesi ve işletilmesi için gerekli disiplinler için temel bilgi ve beceriler kazandırmaktır. Bu program öğrencileri, insansız araçların işlevselliğini anlamalarını ve uygulayabilmelerini; görüntü işleme, veri toplama ve analizi, haberleşme sistemleri, otonom sistemler, gelişmiş sensör ve görüntüleme teknolojileri, gömülü sistemler, ileri programlama ve algoritmaları kullanarak bilgi sistemlerini yönetmek, insansız araç sistemleri tasarımını yapmak ve bu alanlarda proje ve saha uygulamalarını gerçekleştirmelerine imkan sağlayan bir kariyere hazırlamaktadır.
MEZUNLARIN KAZANIMLARI
● İnsansız Araç Sistemleri Tasarımı ve Otonomlaştırılması: Öğrenciler, insansız araç sistemlerinin ortak türlerini, görevlerini ve rollerini açıklamayı öğrenirler. Kullanılan ortak alt sistemleri ve teknolojileri tanımlar ve listelerler. İnsansız araçlara otonom özellikler eklemeyi öğrenir ve geliştirirler. Kullanılan çeşitli sensör türlerini öğrenirler.
● Robotik Sistemlerin Otomasyonu: Öğrenciler, robotik sistemlerin temel bileşenlerini tasarlayabilir, otomasyonunu geliştirebilir.
● Yapay Zeka Temelleri: Öğrenciler, yapay zeka alanındaki temel kavramları ve teknikleri anlarlar, insansız araç sistemleri için gerekli olan yapay zeka yöntemlerini kullanarak veri analizi ve karar alma süreçlerini gerçekleştirebilirler.
● Programlama Becerileri: Öğrenciler, İnsansız sistemleri modellemek için programlama araçlarını kullanmayı öğrenirler. İnsan/makine arayüzlerini oluşturmak için kullanılan yaklaşımları ve teknolojileri açıklarlar.
● Problem Çözme Yeteneği: Öğrenciler, karmaşık problemleri analiz edebilme ve çözümlemek için matematiksel ve algoritmik yetenekler geliştirirler.
● İnovasyon ve Yenilikçilik: Öğrenciler, İnsansız Araç Sistemleri, robotik, yapay zeka, görüntü işleme ve programlama teknolojilerini kullanarak yeni ürünler, sistemler veya hizmetler geliştirebilirler.
● Ekip Çalışması ve İletişim: Öğrenciler, ekip içinde etkili iletişim kurma ve işbirliği yapma becerileri kazanırlar, multidisipliner projelerde aktif rol alabilirler.
● Endüstriyel Uygulama Deneyimi: Staj veya proje çalışmaları yoluyla, öğrenciler endüstriyel uygulamalarda gerçek dünya deneyimi kazanırlar ve mesleki ağlarını genişletirler.
● Sosyal ve Etik Sorumluluk Bilinci: Öğrenciler, robotik ve yapay zeka teknolojilerinin toplumsal etkilerini değerlendirme yeteneği kazanır ve teknolojinin etik kullanımı konusunda bilinçlenirler.
MEZUNLARIN KARİYER HEDEFLERİ
● İnsansız Araç Sistemleri Uzmanı: İnsansız araçlar sistemlerini yönetmek ve geliştirmek. Insansız araç rehberliği ve yol planlaması, navigasyon, araç kontrolü ve görev planlaması yapabilmek.
● Yapay Zeka Uzmanı: Insansız araçlarda kullanılan yapay zeka alt dallarıyla ilgili teknikleri kullanarak veri analizi ve modelleme yapmak.
● Yazılım Geliştirici: İnsansız araç sistemleri, sensör ve gömülü sistemler veri işleme algoritmaları, görüntü işleme analiz, otonom sistemler, robot kontrol, yapay zeka algoritmaları gibi alanlarda yazılım geliştirmek.
● Endüstriyel Otomasyon Uzmanı: Otomasyon sistemlerinin tasarımı ve yönetimi konusunda uzmanlaşarak insansız araç üretim süreçlerini optimize etmek.
● İnsansız Sistemler Ar-Ge : Yeni insansız araç sistem teknolojilerin geliştirilmesi ve yenilikçi projelerde çalışmak için araştırma ve geliştirme pozisyonlarına yönelmek.
● Girişimci / Girişimci : Kendi insansız araç ürününü veya hizmet şirketlerini kurmak ve yönetmek.
İnsansız Araç Teknikerliği Programı Ders Müfredatı için lütfen tıklayınız...